Naam nieuw MFA: iedereen heeft gelijk.

Naam nieuw MFA: iedereen heeft gelijk.

Het hele proces rondom de naamgeving van het nieuwe MFA, is niet het fraaiste dat je kunt bedenken. Maar fouten gaan benoemen levert nu ook geen oplossing. Daarom ben ik me vorige week door middel van gesprekken met betrokkenen, gaan verdiepen in de beweegredenen van iedereen. Mijn conclusie is dat eigenlijk iedereen gelijk heeft.

Ja, je hebt gelijk als je vindt dat de voorgestelde naam schuurt. Dat komt omdat een , al veel gebruikt, taalgrapje (zie google) met een eigennaam, nu zo verkeerd gebruikt wordt dat de grap er af is. Je kunt wel koffie drinken bij iemand die Van Dongen heet (koffie bij Van Dongen), maar niet bij iemand uit Dongen (koffie bij van/uit Dongen). En in het naamvoorstel is het tweede het geval.

Ja, naamgevingscommissie, je hebt gelijk. De Cammeleur had een eigen gebouw totdat het gesloopt werd. Nu komt er een nieuw gebouw, en daar is de Stichting Donkhuijs slechts een van de vier gebruikers. Contour de Twern, bibliotheek Theek5 en het Kunstpodium verhuizen en gaan er ook wonen juist om dit MFA wel rendabel te krijgen.

Ja, mensen, die pal staan voor de naam Cammeleur, het is een sterke naam die we moeten houden. Zeker. We ruimen ongeveer alles op wat ons aan de wortels van onze gemeente herinnert. Zelfs de looier heeft zijn eigen plein mogen verlaten. Dus laat die naam vaak genoemd worden En meer zelfs.

Elk argument heeft een goede grond en kan volgens mij ook beloond worden in één besluit.

1. Het nieuwe mfa is te zien als één gebouw waarin elk bedrijf zijn eigen identiteit en naam heeft: Contour de Twern, Kunstpodium, Theek 5 en Stichting DonckHuys met haar activiteiten theater en horeca.

2. Omdat alle activiteiten die we daar vinden of nog ontwikkeld worden, zaken zijn van ons, van Dongen dus, is de naam ‘van Dongen’ voor het gebouw als schil van die activiteiten, een zinnige gedachte. En die bij…..,daar praten we niet meer over.

3. De stichting Donckhuijs, voorheen alleen-gebruiker van het MFA, maar nu niet meer, gaat het theater plus werkruimtes exploiteren onder de naam Cammeleur (schoenonderdeel) zoals dat voorheen ook was, en de bar/ontmoetingsruimte onder de naam Brasserie ’t Nathuis (looierijonderdeel), om zo de twee belangrijke wortels van Dongen in ons dagelijks leven voort te laten bestaan.

En dan kunnen we in het volgend jaar een boek gaan lenen bij Theek 5, advies krijgen bij Contour de Twern, een kunstactiviteit verrichten bij ’t Kunstpodium, naar een heerlijke voorstelling gaan in de Cammeleur en zalig ‘nahangen’ of gezellig effen bijpraten in ‘Brasserie ‘t Nathuis’. Allemaal te vinden in ‘van Dongen ’. Je bent er een van Dongen? Dan is het goed! Het is even een slag omdenken, maar dan ligt er een logisch besluit.

In gesprekken vooraf en na het presenteren, merkte ik sympathie voor dit idee. Ik denk: dan moeten we er toch uit kunnen komen zonder een geld verslindend en altijd onvrede achterlatende en naar mijn mening dus onnodige peiling? Gewoon, omdat iedereen zijn zin kan hebben.

Ik wens het college veel wijsheid en vooral veel moed toe. De vier gebruikers en de naamgevingscie. vinden het voorstel bespreekbaar, de protestgroep zegt in gesprekken tegen mij ‘we hebben nergens bezwaar tegen als het gebouw maar Cammeleur gaat heten’. Misschien dat zij de redelijkheid van het voorstel nog eens rustig willen bekijken, want de oude Cammeleur blijft naar inhoud en naam immers ook in de toekomst de Cammeleur. Sterker nog , we krijgen er een historisch ook sterk begrip als ’t Nathuis er nog bij….

En mocht het onverhoopt toch tot een peiling komen: moge dit idee dan het derde alternatief zijn!

8 februari 2017,

Cees Breugelmans, inwoner.

Aanbevolen artikelen

4 Reacties

  1. Nico je bent zeker geen echte Dongenaar of ben je vriend van de 4 beheerders ( bobo, s ) die de nieuwe MFA gaan beheren, met een vet salaris van onze belasting geld.Dus niet mee bemoeien en anders op zouten uit ons mooi Dongen.

  2. Hoewel de Cammeleur een mooie naam blijft, dekt het de lading niet meer. Bij Van Dongen geeft een gewenste intimiteit weer, maar blijft schuren in zinsverband. We zouden het gebouw ook Huis van Dongen kunnen noemen om de intimiteit uit te drukken, waarbij het taaltechnisch geen onduidelijkheden oproept.

  3. Cees jij hebt het gelijk aan jou zijde. Prima verhaal.

  4. Mooi verhaal Cees , het moet gewoon de CAMMELEUR blijven. En wel een peiling houden zodat alle Dongenaren de kans krijgen om de stemmen om deze historische Naam te behouden voor ons mooie dorp Dongen.We moeten zorgen dat die 4 leidinggevende beheerders en de rest van die naamgeving commissie niet hun zin krijgen om die stomme nieuwe Naam die ze verzonnen hebben door te laten gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *